Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

Είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τούς υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, γι' αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών». Η ονομασία βασιλικός πολτός (Β.Π.) προέρχεται από το ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Στο βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μετατρέπει τη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ

0 Β.Π. είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Η μέση χημική του σύσταση είναι υγρασία 65%, πρωτεΐνες 14%, υδατάνθρακες 12%, λιπίδια 5% και ανόργανα στοιχεία 1%. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από διάφορες ενώσεις, όπως το 10-υδροξυ-δε-κενοϊκό οξύ, η γ-γλουβουλίνη νουκλεϊκά οξέα όπως το DΝΑ και το RΝΑ, βιταμίνες της ομάδας Β, η βιταμίνη C, το παντοθενικό οξύ, η βιοπτερίνη, η νεοπτερίνη, η ακετυλοχολίνη, γενετήσιες ορμόνες (οιστραδιόλη, τεστοστερόλη, προγεστερόλη) και άλλες. Αρκετά συστατικά του βασιλικού πολτού παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα.

Ανατρέξτε στην ετικέτα
 • ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΟΥ
Την ετικέτα επιμελήθηκε ο φαρμακοποιός Νικήτας Ρούσος.

ΦΥΣΙΚΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το χρώμα του Β.Π. έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητας και της καταλληλότητας του. Ο φρέσκος πολτός έχει λαμπερό ασπρουδερό χρώμα έως ανοικτό κίτρινο. Η υφή του είναι ζελατινώδη παχύρρευστη αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pΗ που έχει (3,5-4,5).

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Το προϊόν έγινε αντικείμενο πολλών μελετών κάτω από αυστηρό ιατρικό έλεγχο, σε νοσοκομεία, με την επίβλεψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Οι έρευνες έγιναν κυρίως για τις επιδράσεις του προϊόντος στις νευρασθένειες, στην ανάρρωση από διάφορες καταστάσεις, στην υπερκόπωση, στην γηριατρική, στην πορεία της εγκυμοσύνης, και σε αρκετές περιπτώσεις διαταραχών του οργανισμού.Δυστυχώς η υπέρμετρη και παραπλανητική διαφήμιση παρουσίασε τον Β.Π. σαν πανάκεια με αποτέλεσμα οι θετικές επιδράσεις που τεκμηριώθηκαν με μόχθο από επιστήμονες, να αμφισβητούνται και να γίνονται βορά ειρωνικών σχολίων στον καθημερινό τύπο. Για τον λόγο αυτό με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, δίνονται κατωτέρω τεκμηριωμένες απόψεις για τις θετικές επιπτώσεις του Β.Π. στον ανθρώπινο οργανισμό.

 1. Ο Β.Π. βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε 10-υδροξυ-δεκενοϊκό και ή παντοθενικό οξύ.

 2. Ο Β.Π. βοηθά το γερασμένο και ταλαιπωρημένο οργανισμό. Βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης και γενικά προσφέρει αίσθημα ευφορίας. Παρόμοιες μελέτες απέδειξαν τη μεγάλη ωφελιμότητα του Β.Π. στη γηριατρική.

 3. Ο Β.Π. βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην παιδιατρική. Ιταλοί επιστήμονες μετά από μακρόχρονα πειράματα σε βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, σε παιδιά ηλικίας μέχρι 7,5 χρόνων, καθώς επίσης και σε παιδιά με αναιμία, πνευμονία, βακτηριακές λοιμώξεις και άλλα κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

  • Σ' όλες τις περιπτώσεις ο Β.Π. αύξησε το σωματικό βάρος.
  • Ο Β.Π. βελτιώνει σημαντικά την όρεξη. Τα θετικά αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως 20 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής.
  • Αυξάνονται και σταθεροποιούνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε αναιμικά παιδιά.
  • Ενισχύεται σημαντικά η δυναμικότητα του οργανισμού και η αντοχή του στις αρρώστιες.
 4. Η υψηλή περιεκτικότητα του Β.Π. σε ακετυλοχολίνη (1,2 mg/gr Β.Π.) βοηθά ώστε να μειωθεί η πίεση του αίματος και θεραπεύει τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

 5. O Β.Π. βελτιώνει τη γενική διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, και την όρεξη, και τέλος βοηθά ώστε τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη διανοητική και σωματική δύναμη.

 6. O Β.Π. έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες.

 7. O Β.Π. βρίσκει εφαρμογή στην θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

 8. O Β.Π. βρέθηκε ότι είναι ωφέλιμο θεραπευτικό μέσο για τη προστασία των ούλων από αιμορραγίες.

 9. O Β.Π. διεγείρει τα επινεφρίδια με αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

 10. O Β.Π. έχει ευεργετικές επιδράσεις σε ορισμένα είδη δέρματος. Επίσης ο Β.Π. βοηθά στο να αντιμετωπισθεί ο ερυθηματώδης λύκος, το ερύθημα στο πρόσωπο και άλλες καταστάσεις κακής υγείας του δέρματος.

 11. O Β.Π. βοηθά άτομα που πάσχουν από γενική εξάντληση, ζαλάδες και γενικά κακοκεφιά.

 12. Ο Β.Π. περιέχει τεστοστερόλη, προγεστερόλη, οισταδιόλη σε συγκεντρώσεις που βοηθούν τους άντρες να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη. Στις γυναίκες συμβάλλει σημαντικά στη γαλακτοπαραγωγή μετά τη γέννα και στην αγγείωση του δέρματος δίνοντας του έτσι λαμπερότητα και ομορφιά.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η ημερήσια κατανάλωση βασιλικού πολτού, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία ανέρχεται σε 120 μέχρι 180 χιλιοστά του γραμμαρίου, φθάνει συχνά το μισό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις το ένα γραμμάριο. Για μικρά παιδιά η δόση δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/10 του γραμμαρίου.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ κ. Ανδρέας Θρασυβούλου για το περιοδικό "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ" των εκδόσεων Νίκος Παππάς.