Το μέλι είναι ένα μείγμα σακχάρων και άλλων συστατικών. Αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη (περίπου 38,5%) και γλυκόζη (περίπου 31%) και περιέχει σε μικρότερα ποσοστά μαλτόζη, σακχαρόζη και λακτόζη. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες είναι χαμηλή και σε λιπαρά ελάχιστη.

Περιέχει αμινοξέα όπως προλίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, βαλίνη κ.λπ., ποικιλία αντιοξειδωτικών ( χρυσίνη, καταλάση κ.λπ.) και μικρές αλλά ποικίλες ποσότητες μετάλλων και βιταμινών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κ.λπ. Δεν είναι όμως όλα τα μέλια ίδια !! Η σύνθεση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ακόμη και η μορφή του μελιού ποικίλουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από έτος σε έτος, επειδή επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες και τη βλάστηση. Τα πιο σκούρα μέλια έχουν υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.
Με την χρήση του μελιού ο οργανισμός μας προμηθεύεται ενέργεια με την μορφή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Η αντιοξειδωτική του δράση δρα ευεργετικά στο σώμα μας ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάποια από τα στοιχεία του μελιού έχουν σημαντική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν εκφυλισμό των κυττάρων και να δημιουργήσουν καρκινικούς όγκους.
Δρα ευεργετικά σε ασθενείς με χρόνια τραύματα και πληγές, περιέχει απλά σάκχαρα τα οποία απορροφούν την υγρασία από τις πληγές παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροβίων. Επιπλέον, το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Η αντιβακτηριακή της δράση ανήκει σε μεγάλο βαθμό στην αντιοξειδωτική ουσία Pinocembrin, ένας τύπος φλαβονοειδούς, η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο μέλι. Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Το μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά, ήπια καθαρτικά. Η περιορισμένη φρουκτόζη απορροφάται ελάχιστα και σε συνδυασμό με την χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
Είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό. Σύμφωνα με ειδικούς, μια κουταλιά μέλι με ζεστό γάλα μας βοηθάει να κοιμηθούμε. Η υψηλή αναλογία φρουκτόζης, σε συνδυασμό με ένζυμα που περιέχονται στο μέλι, βοηθά στην αποτοξίνωση και στην ταχύτερη ανάρρωση.
Τα περισσότερα μέλια που παράγονται στον κόσμο υφίστανται δευτερεύουσες διαδικασίες επεξεργασίας, φιλτραρίσματος και μίξης ενώ υπόκεινται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (70C ή 158F), για λόγους διευκόλυνσης στην μετάγγιση από τα δοχεία αποθήκευσης στα βάζα συσκευασίας. Δυστυχώς, όταν το μέλι θερμαίνεται σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του ενώ μεταβάλλεται το χρώμα και υφή του καθώς οι κρύσταλλοι μελιού είναι μικρότεροι και πιο ομοιόμορφοι λόγω της τήξης από την υψηλή θερμότητα.

Επίσης το μέλι συχνά πριν την εμφιάλωση φιλτράρεται για να διατηρηθεί σε μια πιο ελκυστική μορφή για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. (Όμως το μέλι δεν λήγει!) Αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος μπορεί μεν να καθυστερήσει τη διαδικασία κρυστάλλωσης και να διατηρήσει το μέλι σε υγρή μορφή για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, αλλά θυσιάζει την ποιότητα του μελιού αφού αφαιρούνται ίχνη γύρης, κεριού και βασιλικού πολτού που εμπεριέχονται.



Η "εξέλιξη του μελιού" (γνωστή και ως "κρυστάλλωση μελιού") είναι μια φυσική εξέλιξη για πολλούς τύπους μελιού. Είναι ένα φυσικό και ανεξέλεγκτο φαινόμενο που κάνει το καθαρό ακατέργαστο μέλι να γίνεται παχύρευστο και θολό. Το μέλι είναι ένα υπερ-κορεσμένο διάλυμα δύο σακχάρων: γλυκόζης και φρουκτόζης.Τα σάκχαρα γλυκόζης διαχωρίζονται από το νερό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρύσταλλοι, ενώ η φρουκτόζη παραμένει σε υγρή μορφή. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το φαινόμενο της κρυστάλλωσης δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα ούτε την αυθεντικότητα του μελιού ενώ δεν επηρεάζει ούτε τη θρεπτική του αξία.

Μερικά μέλια δεν κρυσταλλώνουν, όπως το μέλι που προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα (πεύκο, έλατο κ.λπ.) ενώ τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν πολύ γρήγορα. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο για ένα κρυσταλλωμένο μέλι να επανέλθει στην αρχική του μορφή. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφαρμόσετε μια μέθοδο θέρμανσης με ζεστό νερό που δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35 ° C, διαφορετικά οι θρεπτικές ιδιότητές θα καταστραφούν. Πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά η χρήση μικροκυμάτων (Βάλτε το βάζο σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό.)


Προτιμάτε το μέλι μας επειδή:
  • Το μέλι "MeloPetra" είναι 100% αγνό και ακατέργαστο, όπως ακριβώς μας το δωρίζει η Ελληνική φύση.
  • Δεν φιλτράρουμε το μέλι μας διατηρώντας το ανέπαφο χωρίς να αφαιρούμε τη γύρη και όλα τα θρεμπτικά συστατικά του.
  • Ποτέ δεν δίνουμε προτεραιότητα στην αποδοτικότητα σε σχέση με την ποιότητα και δεν θερμαίνουμε το μέλι μας για κανέναν λόγο.