Το μέλι είναι ένα μείγμα σακχάρων και άλλων συστατικών. Αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη (περίπου 38,5%) και γλυκόζη (περίπου 31%) και περιέχει σε μικρότερα ποσοστά μαλτόζη, σακχαρόζη και λακτόζη. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες είναι χαμηλή και σε λιπαρά ελάχιστη.
Περιέχει αμινοξέα όπως προλίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, βαλίνη κ.λπ., ποικιλία αντιοξειδωτικών ( χρυσίνη, καταλάση κ.λπ.) και μικρές αλλά ποικίλες ποσότητες μετάλλων και βιταμινών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κ.λπ.
Δεν είναι όμως όλα τα μέλια ίδια !!
Η σύνθεση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ακόμη και η μορφή του μελιού ποικίλουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από έτος σε έτος, επειδή επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες και τη βλάστηση. Τα πιο σκούρα μέλια έχουν υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.