Η Μελισσοκομική μας Οδύσσεια ξεκινά από το Κυπαρίσσι Φθιώτιδος, όπου είναι εγκατεστημένο το βασικό μας μελισσοκομείο. Εκεί σε ένα μέρος αρκετά απομονωμένο μακριά από την παρουσία του ανθρώπου και των συνήθων γεωργικών πρακτικών του, συντελείται η ανοιξιάτικη ανάπτυξη των Μελισσιών μας και χαράσσεται η Στρατηγική της νέας παραγωγικής χρονιάς.

Σε αυτό τον τόπο συλλέγονται τα πρώτα μέλια της Χρονιάς στις αρχές της Άνοιξης αλλά και τα τελευταία μέλια του έτους μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, με το μοναδικό, ανεκτίμητης θρεπτικής αξίας, μέλι της κουμαριάς που χαρακτηρίζει τον τόπο να κλείνει την χρονιά αφήνοντας γλυκόπικρες γεύσεις και αισθήσεις.

Κατά την Εαρινή περίοδο διενεργούνται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες έτσι ώστε τα μελίσσια να είναι έτοιμα για το αδιάκοπο παραγωγικό τους ταξίδι που θα ξεκινήσει στα μέσα με τέλη Μαΐου.

Το ταξίδι αυτό θα μας οδηγήσει σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα και άθικτα δάση της Ευρυτανίας. Από το Μάιο μέχρι τις αρχές του Αυγούστου, οδηγούμε τις μέλισσες μας σε δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές έτσι ώστε να συλλέξουν το μελίτωμα είτε από τα έλατα είτε από τις βελανιδιές (δένδρα) της περιοχής.

Στις αρχές του Αυγούστου, αφού έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητοι τρύγοι, τα μελίσσια ετοιμάζονται για το ταξίδι της επιστροφής τους στη βάση μας. Εκεί θα ανασυνταχθούν, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις Φθινοπωρινές απαιτήσεις και νομές της ευρύτερης περιοχής. Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και την δυναμική των μελισσοσμηνών επιλέγονται μονάδες και είτε μεταφέρονται σε κοντινές περιοχές για Ρείκι & Πεύκο (συνήθως δεύτερο βάρεμα) είτε παραμένουν στην βάση μας προκειμένου να συλλέξουν τον ανεκτίμητης θρεπτικής αξίας μέλι κουμαριάς της περιοχής.