Μέλι Ελάτης

Το Μέλι ελάτης "MeloPetra" συλλέγεται από τα Έλατα της Ευρυτανίας, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Κλειτσού  (τοπωνύμιο Πέτρα), σε υψόμετρο από 900 έως 1300 μέτρα από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου.

Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται τις μελιτώδεις εκκρίσεις των κοκκοειδών που παρασιτούν στα έλατα τις οποίες συλλέγουν, επεξεργάζονται και αποθηκεύουν. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το μοναδικό και σπάνιο μέλι ελάτης.

Ωστόσο η ετήσια παραγωγή μελιού ελάτης δεν είναι δεδομένη, κάθε άλλο θεωρείται αβέβαιη και απρόβλεπτη λόγω πολλών παραγόντων, κυρίως των κλιματολογικών συνθηκών, που επηρεάζουν τα κοκκοειδή παράσιτα Physokermes hemicryphus (κόμπος), Eulecanium sericeum (φούσκα) καθώς και τις αφίδες Mindarus abietinus (φούντα), Cinara confinis και Cinara pectinatae (κοριός). Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο θεωρείται ένα από τα σπανιότερα μέλια του Κόσμου.

Το μέλι ελάτης παρουσιάζει πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας, πολλές φορές κάτω από 15%, παρόλα αυτά δεν κρυσταλλώνει λόγω της πολύ  χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη ενώ το pH του είναι υψηλότερο από όλες τις άλλες κατηγορίες μελιού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της HMF με βραδύτερο ρυθμό.  Έτσι, το μέλι ελάτης αλλοιώνεται πολύ πιο αργά, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες μελιού και ιδιαίτερα με τα ανθόμελα, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλό pH.

Η γεύση του ελατόμελου είναι ελαφρώς γλυκιά με μακρύ φινίρισμα με νότες βύνης και καραμέλας και το άρωμα του είναι μέτριας έντασης. Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με τη φυσική του ιδιότητα να μην κρυσταλλώνει και την πλούσια σε ιχνοστοιχεία σύνθεσή του, συνθέτουν τον χαρακτήρα  ενός πραγματικού διατροφικού θησαυρού  που μας δίνεται απλόχερα από την γενναιόδωρη Ελληνική γη.

Από την  "MeloPetra Premium Honey" μπορείτε να προμηθευτείτε αφιλτράριστο και ανεπεξέργαστο Μέλι ελάτης, εσοδείας 07/2022, το οποίο δεν έχει υποστεί καμία θερμική ή άλλου είδους επεξεργασία. 

Join Our Sweet Odyssey