Αφιλτράριστο

Δεδομένου ότι το ακατέργαστο μέλι λαμβάνεται απευθείας από την κυψέλη, μπορεί να περιέχει μερικά υπολείμματα κεριού ή ακόμη και κομμάτια μελισσών που το έφτιαξαν. Είναι σημαντικό λοιπόν να τραβήξουμε το μέλι μέσα από μεταλλική σήτα έτσι ώστε να απομακρύνουμε μόνο τα ξένα σώματα και όχι οποιοδήποτε άλλο θρεπτικό συστατικό εμπεριέχεται όπως η γύρη και ο βασιλικός πολτός.

Οι περισσότερες εταιρίες φιλτράρουν – ραφινάρουν το μέλι πριν το συσκευάσουν και το τοποθετήσουν προς πώληση στο ράφι.  Έτσι όμως αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της γύρης καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στο μέλι. Το μέλι φιλτράρεται συχνά από τις εταιρίες για να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε μια πιο ελκυστική μορφή. (Όμως το μέλι δεν λήγει!!)

Αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της κρυστάλλωσης και να κρατήσει το μέλι σε πιο ρευστή κατάσταση για μεγαλύτερη διάρκεια, όμως θυσιάζει πολλά από την ποιότητα του μελιού.